Arbutin nedir?

Arbutin, dünya çapında en yaygın önerilen cilt aydınlatma ve pigment giderme ajanlarından biridir. Yapısı gereği arbutin hiperpigmentasyon tedavisinde yararlı olabilecek melanin oluşumunu engelleyen aktivitelere sahiptir ve bu cilt tonu eşitsizliği tedavilerinde önerilen bir içerik olmasına sebep olur.

Arbutin yüksek oranda bearberry bitkisinden elde edilir fakat armut, kızılcık ve yaban mersini ağaçlarının yapraklarında ve buğdayda da düşük miktarlarda bulunur ve melanin üretimini engeller.

Arbutin neden önemlidir?

Temel olarak ciltte oluşan kahverengi veya koyu lekeler tirozinaz enzimlerini içeren melanosit hücreleri tarafından üretilen melanin adı verilen pigmentlerden oluşur. Melanin ciltte renk bozukluğuna sebep olur ve aslında melanin, cildin güneş ve diğer etkenlere karşı savunma aracıdır ve bu savunma sırasında ciltte kalıcı yada geçici lekeler oluşturur. Bu pigmentler UV ışınları ile temas ettikleri her an etkinleşebilir bu nedenle güneşe çok yoğun bir şekilde maruz kalmak lekelerin oluşmasında veya çillerin görünür hale gelmesinde önemli bir nedendir. Cilt lekelerinin oluşmasında güneş kadar akneler, hormonlar, yanlış kullanılan kozmetikler veya ilaçlar da etkilidir diyebiliriz.

Arbutin topikal olarak uygulandığında, tirozinaz enzimini inhibe ederek melanin oluşumunu önler. Bu özelliği sayesinde cilt aydınlatıcı ve koyu leke karşıtı olarak kullanılır.

Arbutinin önemli özellikleri;

• Tirozinaz enzimini inhibe ederek lekelerin güneş kaynaklı kararmasını azaltır.

• Birçok leke karşıtı aktif maddelere kıyasla cildi tahriş etme olasılığı düşüktür.

• Cilt bakım rutinine kolaylıkla dahil edilebilir çünkü diğer etken maddelerle uyumludur.

• Akne lekelerinde de oldukça etkilidir.

Kaynak:

•The significance of arbutin and its derivatives in therapy and cosmetics, Phytochemistry Letters, Volume 13, September 2015, Pages 35-40

•Cosmeceuticals for Hyperpigmentation: What is Available?, 2013 Jan-Mar; 6(1): 4–11.

•Natural Resources Containing Arbutin. Determination of Arbutin in the Leaves of Bergenia crassifolia, 129–132. Archived from the original on 2011-08-23.

•Skin Lightening Preparations and the Hydroquinone Controversy, Sep-Oct 2007;20(5):308-13.

ENGLISH
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız.