Beta Hidroksi Asit/ Beta Hydroxy Acids

Alfa hidroksi asit (AHA) ve beta hidroksi asit (BHA), iki ana hidroksi asit sınıfıdır. Hem Alfa hidroksi asitler (AHA) hem de Beta hidroksi asitler (BHA) eksfoliyant görevi görürken, BHA’ların ince çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü azaltmada ve genel cilt dokusunu iyileştirmede de etkili olduğu gözlemlenmiştir. Aynı zamanda akne skarları, yara izi, pigmentasyon, cilt kuruluğu ve kırışıklıklar gibi çeşitli cilt durumlarının tedavisinde de kullanılır.

Salisilik asit gibi Beta Hidroksi Asitler (BHA'lar) çözünürlüklerindeki farklılık dışında AHA'lara çok benzemektedir. Diğer dikkat çekici özelliklerinden biri de, AHA'ların suda çözünürlüğünün aksine BHA’lar lipitte çözünürler. Bu özellikleri sayesinde yağ folikülleri yoluyla cilde nüfuz etmeleri kolaylaşır, yağlı cilt ve açık komedonları olan hastalar için daha uygun olurlar. BHA'ların (örn. Salisilik asit) anti-inflamatuar etkisinin kanıtlanmasına ek olarak, bunların cilt tahriş edici etkisinin de AHA'lardan daha az olduğu kanıtlanmıştır.

BHA bileşenleri şu şekilde sıralanabilir:

• Salisilik asit

• Beta hidroksibütanoik asit

• Tropik asit

• Trettokanik asit

Kaynak:

• U.S. Food and Drug Administrations, Beta Hydroxy Acids, 11.15.2017

• Marks R, Leyden JJ. Dermatologic Therapy in Current Practice. Mar-tin Dunitz; 2002.

• Anti-wrinkle products Handbook of Cosmetic Science and Technology. New York: Marcel Decker; 2001. p. 543-9.

• Green B. After 30 years ... the future of hydroxyacids. 2005;4(1):44-5.

• Therapy for acne vulgaris. N Engl J Med. 1997;336(16):1156-62.

ENGLISH
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız.