Beta hidroksi asit yani bilenen kısa ismi ile BHA içeriğinden söz edeceğiz. Birçok cilt bakım ürününde karşılaştığınız Bha nedir? Bu içerik aslında ne işe yarıyor? Nasıl kullanılmalı? Hepsini sizler için blog içeriğimizde ele aldık. Dilerseniz başlayalım!
Beta hidroksi asit nedir? Sorusuna en belirgin ve kısa yanıtımız, yağda çözünebilen organik asit olacaktır. Bir önceki blog yazımızda söz ettiğimiz Aha gibi Bha’da hücre yenilenmesine yardımcı bir asittir. Yüzünüzde yağlanmaya bağlı cilt problemlerini iyileştirmek adına tercih edebilirsiniz. Bugün beta hidroksi asit ile birlikte kullanabileceğiniz farklı asitlere de değiniyor olacağız. Aynı zamanda mevsimsel değişikliklerde bha nasıl kullanılmalı? Gibi sorularınızı da yanıtlayacağız.
BHA (Beta Hidroksi Asit) Nedir?
4 farklı türü bulunan ve birçok faydalı yağ asidini içeren bu küme, cildin nem kazanması ve bu nem dengesini koruması için önemli bir görev üstlenir. Bha cildiniz için ne yapar? Diye sorarsanız incecik yapısıyla kısa sürede cildinize nüfus eder. Temiz cilde uyguladığınızda etkiyi maksimum oranda elde edebilirsiniz. Hepimiz aknesiz, parlak, canlı ve nemli bir cilde sahip olmayı istiyoruz. Bunun için cildimizi iyi tanımalı ve ihtiyaçlarını doğru belirlemeliyiz. Eğer cildiniz için asit kullanımına yeni başlıyorsanız mutlaka cilt tipinize uygun ürünler kullanın. Bununla birlikte içerikleri incelemeyi ihmal etmeyin. Bir arada kullanılması zararlı olacak bazı asitler de mevcuttur. Cildinize hassasiyet oluşturmaması adına bakım ürünlerinizi titizlikle seçmenizi öneriyoruz.
BHA ne yapar?
Peki bha ne işe yarar? Cildin nefes alması, ölü deriden arınması ve beslenmesi için bu asit oldukça değerlidir. Genellikle cilt bakım serumlarında kullanılır. Bu asidi cilt bakım rutininize dahil ettiğinizde çok daha temiz, elastik, canlı ve pürüzsüz bir görünüm elde ettiğinizi keşfedeceksiniz. Yüzünüzde lekeler mi var? Dış tabakadaki izleri sağlıklı şekilde yok etmek ve izi barındıran ölü deriyi uzaklaştırmak için bha içeren ürünler kullanabilirsiniz.
BHA Asitleri Nelerdir?
Yukarıda bahsettiğimiz gibi 4 farklı bha asit türü bulunur. Bunları aşağıda etki alanları ile birlikte sizler için sıraladık. Bu sayede kullandığınız ürünlerde bha bulunuyor mu? Bunu kolaylıkla ayırt edebilirsiniz.
Hyaluronik Asit - HA: Hyaluronik asit cildi nemlendirme etkisi ile bilinir. Cilt bakımında yumuşacık hissettiren bir içeriktir. Bununla birlikte yaşlanma karşıtı bakım ürünlerinde de hyaluronik asit sıklıkla tercih edilir. Günümüzde cilt temizleme jeli, nemlendirici, serum ve tonik gibi çokça bakım ürününde bulunmaktadır.
Salisilik Asit: Sivilce ve akne tedavisinde kullanılan bir içeriktir. Söğüt ağacından elde edilir. Doğal yapısı ile cildi yeni sivilce oluşumundan korur.
Oleik Asit: Genellikle zeytinyağı, avokado ve badem yağında bulunan oleik asit, yoğun etkisiyle cildi mükemmel oranda nemlendirir. Cansız görünümü yok eder.
Linoleik Asit: Omega-6 yağ asidinin bir çeşidi olarak karşımıza çıkan linoleik asit, hafif yapısıyla yağlı ve karma ciltleri nemlendirir. Yüzde sebum dengesi kurulmasına destek olur.
BHA Kullanmanın Faydaları Nelerdir?
Sıralama yapacak olursak; Siyah nokta, akne, komedon, sivilce ve gözenek sorunlarında Bha kullanmak oldukça fayda sağlar. Günümüzde akne ve sivilce sorunu yaşayanların sayısı oldukça fazla. Cilt yapınıza uyumlu bha asit ve vitaminleri doğru şekilde kullanarak sizde cilt sorunlarınızdan kurtulabilirsiniz. Tıpkı AHA asitlerinde olduğu gibi BHA asitlerinde de nemlendirme özelliği yüksek seviyede. Bu sayede cildin su tutmasına olanak tanınıyor. Ayrıca cildi tazelediği için gençleştirici bir etkisi de bulunuyor.
Soyucu etkili bir asit olduğu için pürüzlü görünen ya da kuruluktan pullanan ciltler için arındırıcı etkiye sahip. Yüzünüze tazelik, canlılık kazandırıyor. Kolajen üretimini de destekliyor. Tüm bu nedenler ile bha asit içeren cilt bakım ürünlerine şans verebilirsiniz.
BHA Kullanırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Bu başlık aslında bize bha nasıl kullanılır? Sorusunu yöneltiyor. Doğada bulunan asitler gibi beslenme yoluyla kullanabilirken, kozmetik alanında da tercih edebileceğiniz seçenekler oldukça fazla. Cilt bakımı sağlamak ve fayda elde etmek için klinik işlemler ya da kozmetik ürünler aracılığıyla uygulama yapabilirsiniz. Bir asit olduğu için kullanmadan önce mutlaka hali hazırda uyguladığınız ürünler ile etkileşimini araştırmalısınız. Bazı asitler bir arada kullanılamazlar. Bunun dışında bazı asitler ise gündüz rutinine eklenmezler. Bu gibi bilgileri edinmek için web sitemizi ziyaret edebilir ve Aktif İçerikler sayfamıza göz atabilirsiniz.
Niasinamid ve BHA Birlikte Kullanılabilir Mi?
Aha - Bha niasinamid ile kullanılabilir mi? Niasinamid, Bha ve Aha ile birlikte kullanılabilmektedir. Eğer bu iki içeriği ilk defa aynı rutinde kullanacaksanız cildinizin belirli bir bölgesinde test etmenizi tavsiye ederiz. Çünkü herkesin cilt yapısı ve hassasiyet oranı farklıdır. Bu nedenle test etmeden yapılan denemelerde cilt sorunları gözlenebilir. Önlem almakta her zaman yarar olduğunu unutmamalıyız.
AHA BHA Birlikte Kullanılabilir Mi?
Birlikte kullanılabilir fakat salisilik asit ve glikolik asit gibi AHA/BHA formu ile birlikte kullanılması tavsiye edilmiyor. Çünkü iki içeriği üst üste uyguladığınızda, birbirlerinin etkilerini nötrlüyorlar ve tahrişe yol açabiliyorlar. Eğer iki asidi uygulamak istiyorsanız bir akşam AHA diğer akşam ise BHA içeriğini tercih edebilirsiniz. Böylece hassasiyet riski azalacaktır.
BHA Yaz Aylarında Kullanılır Mı?
Bu asitlerin birçoğu gece ve gündüz kullanıma uygundur. Sizde bakım rutininizde bir Bha ürün bulunduruyorsanız ve gündüz kullanıyorsanız mutlaka güneş kremi sürmelisiniz. Ölü hücreleri arındıran ve cilde tazelik kazandıran bha asidin etkili bir güneş koruma ile birlikte yaz ayında kullanılmasında sakınca bulunmuyor. Ayrıcı bha peptit ile de sıklıkla birleştiriliyor. Bu sayede çok daha aydınlık bir yüz elde ediliyor.
BHA ne zaman kullanılmalıdır?
Bha asit yani beta hidroksi asit için en iyi zaman adına bir yanıt vermek doğru olmayacaktır. Çünkü bu, kullandığınız ürünün türüne göre değişkenlik gösterir. En iyi zaman, ürün talimatlarına uyduğunuz zamandır. Kullandığınız bha serum, tonik ya da nemlendiricinin uygulama talimatlarını dikkate alınız.
BHA Hangi Yaşlarda Kullanılır?
Çoğunlukla gençlik döneminde akne, sivilce ya da gözenek problemleri görülmeye başlar. Bu sebeple olumlu etkiler almak adına 20’li yaşlarsa bha kullanılmaya başlanabilir. En doğru yanıt için doktorunuza başvurmanızı öneririz. Özellikle bir cilt problemi için tedavi görüyorsanız mutlaka kullandığınız ya da araştırdığınız ürün için doktorunuzun görüşlerini dikkate almalısınız.
BHA Kullanırken İzlenecek İpuçları
Bha asit kullanırken tercih ettiğiniz forma özel bir temizlik rutini oluşturun. Örneğin bha serum kullanıyorsanız mutlaka yüzü makyajdan arındırın. Bir yüz temizleme jeli ile temizleyen ve tonik kullandıktan sonra serumunuzu uygulayın. Bha içeren serumlar temiz ciltte direkt etki gösterir. Bu nedenle yüzünüzün temizliğine her zaman dikkat etmelisiniz. Bakım ürünlerinde kaç oranında bulunduğu ve hangi bileşenler ile zenginleştirildiğini araştırmanız size yarar sağlar.
En Saf Çözümler BHA İçeren Ürünler Nelerdir?
The Purest Solutions olarak en iyi içerikleri sizlere sunmaya devam ediyoruz. Bha bulunan ürünlerimiz içerisinde “Canlandırıcı Cilt Tonu Eşitleyici Yüz Peeling Serum” yer alıyor. Bu ürün, %10 Alfa Hidroksi Asit ve %2 Beta Hidroksi Asit (Salisilik Asit ) formülasyonu ile yatıştırıcı etkiye sahip. Renk eşitsizlikleri, tıkanmış gözenek problemi ve akne sorunları yaşayan ciltler için oldukça iyi bir seçenek. Peki nasıl kullanılır? Cilt temizliğinin ardından göz çevresi haricinde iyice kurulanmış cilde nazikçe uygulanır. 10 dakika bekletilir ve bol su ile durulanır.