Plastic-Free Festival
2023
ÖNCELİKLE NEDEN
PLASTİKSİZ FESTİVAL VE GÖKÇEADA?
Her yıl üretilen plastikleri %10'undan daha azı geri dönüştürülmektedir ve Akdeniz'deki deniz çöplerinin %95'i plastiktir. 2021 yılında Türkiye, günlük 144 ton plastik atık ile Akdeniz'e en fazla plastik atık bırakan ülke olmuştur. Turizmin etkisiyle plastik atık miktarının yaz döneminde %40 oranında arttığı rapor edilmiştir. Gökçeada, doğal güzellikleri nedeniyle yoğun turizm hareketliliğinden olumsuz etkilenen bölgelerden biridir. Ayrıca, Türkiye'nin en büyük ve su kaynakları bakımından dünyanın en verimli dördüncü adasıdır.
Plastiksiz İşletmeler ile Etki Pozitif Dönüşüm
Kaş ve Gökçeada
Kaş ve Gökçeada, doğal güzellikleri nedeniyle yüksek turizm hareketliliğinden olumsuz etkilenen iki ilçedir. Bu proje, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına (SKA3, SKA13 ve SKA14) katkıda bulunmak üzere, Kaş ve Gökçeada'daki yerel işletmelerin tek kullanımlık plastik kullanımlarını kaldırmaları için güçlendirilmesi ve desteklenmesi amacıyla Etki Çemberleri Vakfı tarafından tasarlanmış olup organizasyon partnerleri arasında GEF, SGP, UNDP ve TCEF’i de bulundurmaktadır.
Plastic-Free Festival 17 Haziran 2023 tarihinde işletmelerin tek kullanımlık plastiklerin zararlı etkileri konusunda farkındalığınının artması ve tek kullanımlık plastik tüketimlerini azaltmaları/tamamen kullanımdan kaldırmaları amacıyla The Purest Solutions ve Etki Çemberleri Vakfı partnerliğinde gerçekleşmiştir. Festival boyunca farklı sektörlerden konu ile ilgili öncü isimlerin yer aldığı Sürdürülebilir Moda ve Etki, Kuşlar ve Arılar Yok Olduğunda, Etki Alanını Yönetmek, Gökçeada’da Sürdürülebilirlik gibi çeşitli söyleşiler gerçekleştirilerek plastiklerin yarattığı kirliliğin ekosisteme etkileri değerlendirilmiştir. Ayrıca Minimalizm ve Sıfır Atık, Kompost Yapım, Plastik İleri Dönüşüm gibi atölyeler ile katılımcılara atıksız yaşam pratikleri uygulamalı olarak gösterilmiştir.
Gökçeada, su kaynakları bakımından dünyanın en verimli dördüncü adası olarak, festivalimizin başlangıç noktasıdır. Adanın yenilenebilir enerji, atık yönetimi uygulamaları ve doğal kaynakların korunması alanında yapılacak projeler ve yatırımlar ile çevre bilinci yüksek bir topluma dönüşmesi mümkündür. Toprağa, suya ve havaya saygılı üretim ve turizm faaliyetleriyle Gökçeada, sosyo-kültürel olarak gelişip kalkınabilir ve kendi kendine yeterlilik sağlayabilir. Plastic-Free Festival ile de bu kapsamda