Plastic Free Festival nedir? 

  • Plastic Free Festival nedir ve hangi amaçlarla (SDG bağlantıları dahil edilerek) yapılmıştır ?

Dünya üzerinde yılda 350 milyon tondan fazla plastik atık oluşmaktadır. Bilinçsiz plastik kullanımını azaltmadığımız ve daha çevresel materyallere yönelmediğimiz senaryoda atık miktarının 2060 yılına kadar üç kat artarak bir milyar metrik tona ulaşması öngörülüyor. Plastiğin parçalanması sonucu oluşan mikroplastikler ise çevreye yayılarak ve özellikle su kaynakları ile su altı ekosisteme zarar vermektedir. Ayrıca besin zincirine katılarak insan vücudunda da solunum yolu ve alerjik reaksiyonlar gibi olumsuz durumları tetikler.

Plastic-Free Festival, çevresel risk taşıyan ve kullanımı oldukça yaygınlaşan bu materyalin etkisi hakkında birey ve kurumları bilinçlendirerek özellikle tek kullanımlık plastik atık oluşumunun önüne geçmek ve daha bilinçli tüketici alışkanlıkları oluşturmak amacıyla ortaya çıkan bir organizasyondur.

Festival yerel işletmeler, sektörler ve vatandaşlar üzerinde çevre bilinci oluşturarak plastik tüketimini daha doğa dostu materyaller ile değiştirmek noktasında teşvik yaratır. Hem çevresel hem de toplumsal farkındalık oluşturarak daha iyi bir dünya için herkesi sürdürülebilir çözümler üretmeye davet eder.

  • Nerede ve ne zaman yapılacak?

25 Mayıs Müze Gazhane gerçekleşecektir.

  • Plastic Free Festival Misyonu
  1. Birey ve kurumları plastiğin çevre ile insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri hakkında bilgilendirmek
  2. Plastik kullanımı hakkında alacakları aksiyonun etki gücünü göz önünde bulundurarak yerel işletmelerde çevre bilinç oluşturmak
  3. Bireyleri doğa dostu ürün alternatifleri ile tanıştırarak üretim ve tüketim alışkanlıklarını değiştirmek
  • Plastic Free Festival 2024

Geçtiğimiz yıl ilki GEF & SGP & UNDP, Etki Çemberleri Vakfı ve TPS Academy partnerliğinde Gökçeada’da gerçekleşen Plastic Free Festival’in ikincisi bu yıl daha geniş bir katılımcı kitlesi ile İstanbul’da gerçekleşecektir. Festivalden elde edilen gelir doğrudan Etki Çemberleri Vakfı'nın "Mavi -Yeşil Gelecek: Marmara" projesininin finansmanına yönlendirilecektir.

Programda nelere yer verildi ? 

Büyük bir heyecanla gerçekleştirdiğimiz festivalimizde, katılımcılarımıza plastiksiz bir yaşama adım atmaları için özel olarak hazırladığımız "Plastiksiz Yaşama Giriş Kitleri" ile çevre dostu ürünlerle tanışma fırsatı sunduk. Bu deneyim, sürdürülebilir bir yaşam tarzının kapılarını aralamak için önemli bir adımdı. Festivalimizde yer alan etkileyici isimlerin atölye, söyleşi ve panel oturumlarına liderlik etmeleri ile birlikte unutulmaz bir deneyim yaşamadık. 

Kendi vizyonuyla ön plana çıkan bir isimlerden biri olan Beril Koparak Ergün, bize her bireyin küçük adımlarla bile büyük bir etki yaratabileceğini hatırlatırken moda endüstrisinin dünyamıza olan etkilerini iyileştirici yönde girişimi ile tanıdığımız Damla Özenç etkileyici konuşmasıyla ilham verici bir söyleşi deneyimi sundu. Hasibe Akın ve Nil Kıyısı’nın kompost atölyeleri ile bir araya gelen konuklarımız kompostlamanın dönüştürücü potansiyelini öğrenirken daha sürdürülebilir bir geleceğe yönelik pratik adımlar atma noktasında ilham kazandı.

Günün sonuna yaklaşırken Utku Güven moderatörlüğünde gerçekleşen Gökçeada’da Sürdürülebilirlik ve Etki Alanını Yönetmek isimli 2 ayrı oturumda gerçekleşen panelimizde farklı sektörlerdeki ilham verici uzman isimler deneyimlerini bir araya getirerek Gökçeada ve Sürdürülebilirlik konusunda nasıl daha etkili stratejiler geliştirilebileceğini izleyicilerimiz ile birlikte interaktif olarak değerlendirdi.

Sonuç olarak 20’den fazla uzman ve daha iyi bir dünya yaratmak isteyen ismi  Plastic Free Festivale’de bir araya getirerek etki ağımıza katılmalarını sağlarken, festival öncesi ve sonrası çıktılarıyla birlikte Gökçeada’da plastik kullanımını azaltmaya yönelik ilk adımlarımızı atmış olduk.

The Purest Solutions'dan Plastiksiz Festival!

The Purest Solutions Academy ve Etki Çemberleri Vakfı'nın öncülüğünde düzenlenen Plastiksiz Festival, sürdürülebilirlik değerlerini ve festival havasını buluşturdu.

Plastiğe hayır, plastiksiz okyanusların olduğu bir gelece evet demek için!

Gerçek gözle görmekte fayda var! Gün içinde çok düşünmedene kullandığımız onca plastiğe eninde sonunda ne olur?

Gökçeada'nın gezegenin deniz yaşamı için sahip olduğu kritik önemin farkındayız ve işte bu yüzden çağrısına Plastiksiz Festival ile cevap veriyoruz.

Yapılan araştırmalar Çanakkale ve Gökçeada kıyılarının deniz kaplumbağaları için değerli bir habitat olduğunu gösteriyor. Deniz kaplumbağalarının plastiksiz okyanuslarda yüzmesi ve gezegenin geleceği için Gökçeada’nın çağrısını duy!

Gökçeada'nın önemine inanıyor ve okyanusların plastiksiz geleceği için harekete geçiyoruz. Gökçeada Yıldız Koyu'nda mikroplastik ölçümlerine başladık bile!

Okyanuslara sorumsuzca atılan endüstriyel atıklardan birini plastikler oluşturuyor. Bunun yanında ağır metaller ve deniz araçlarından salınan katı ve sıvı atıklar da su kaynaklarının kirlenmesinde büyük rollerden birini üstleniyor. 2021 yılında gerçekleşen Marmara Denizi Deniz Müsülajı Felaketi ile doğa, bize haykırışını duyurmaya çalışmıştı. Ne zaman fark edeceğiz?