Plastic Free Festival nedir? 

  • Plastic Free Festival nedir ve hangi amaçlarla (SDG bağlantıları dahil edilerek) yapılmıştır ?

Plastikler işlenmesi ve doğada bozunması sırasında mikroplastik olarak karıştığı denizlerde ve karada besin zincirine katılarak insan ve çevre sağlığını tehdit etmektedir. Özellikle tatil ve turizm beldelerinde yazın artan nüfusa bağlı olarak tek kullanımlık plastik kullanımında da artış yaşanmaktadır. Plastic Free Festival ise sık sık bu materyali kullanmaya başvuran yerel işletmelerin ve üreticilerin çevrenin aldığı tahribat noktasında bilinçlendirmeyi, plastik tüketimlerini azaltmalarını ve doğa dostu ürün alternatiflerini yaygınlaştırmayı ve amaçlamaktadır.

  • Nerede ve ne zaman yapıldı ?

17 Haziran 2023 tarihinde Gökçeada’da gerçekleşti.

  • Program da nelere yer verildi ? 

Büyük bir heyecanla gerçekleştirdiğimiz festivalimizde, katılımcılarımıza plastiksiz bir yaşama adım atmaları için özel olarak hazırladığımız "Plastiksiz Yaşama Giriş Kitleri" ile çevre dostu ürünlerle tanışma fırsatı sunduk. Bu deneyim, sürdürülebilir bir yaşam tarzının kapılarını aralamak için önemli bir adımdı. Festivalimizde yer alan etkileyici isimlerin atölye, söyleşi ve panel oturumlarına liderlik etmeleri ile birlikte unutulmaz bir deneyim yaşamadık. 

Kendi vizyonuyla ön plana çıkan bir isimlerden biri olan Beril Koparak Ergün, bize her bireyin küçük adımlarla bile büyük bir etki yaratabileceğini hatırlatırken moda endüstrisinin dünyamıza olan etkilerini iyileştirici yönde girişimi ile tanıdığımız Damla Özenç etkileyici konuşmasıyla ilham verici bir söyleşi deneyimi sundu. Hasibe Akın ve Nil Kıyısı’nın kompost atölyeleri ile bir araya gelen konuklarımız kompostlamanın dönüştürücü potansiyelini öğrenirken daha sürdürülebilir bir geleceğe yönelik pratik adımlar atma noktasında ilham kazandı.

Günün sonuna yaklaşırken Utku Güven moderatörlüğünde gerçekleşen Gökçeada’da Sürdürülebilirlik ve Etki Alanını Yönetmek isimli 2 ayrı oturumda gerçekleşen panelimizde farklı sektörlerdeki ilham verici uzman isimler deneyimlerini bir araya getirerek Gökçeada ve Sürdürülebilirlik konusunda nasıl daha etkili stratejiler geliştirilebileceğini izleyicilerimiz ile birlikte interaktif olarak değerlendirdi.

Sonuç olarak 20’den fazla uzman ve daha iyi bir dünya yaratmak isteyen ismi  Plastic Free Festivale’de bir araya getirerek etki ağımıza katılmalarını sağlarken, festival öncesi ve sonrası çıktılarıyla birlikte Gökçeada’da plastik kullanımını azaltmaya yönelik ilk adımlarımızı atmış olduk.

The Purest Solutions'dan Plastiksiz Festival!


The Purest Solutions Academy ve Etki Çemberleri Vakfı’nın öncülüğünde düzenlenen Plastiksiz Festival, sürdürülebilirlik değerlerini ve festival havasını buluşturdu.



Plastiğe hayır, plastiksiz okyanusların olduğu bir geleceğe evet demek için! 

Gerçek gözle görmekte fayda var! Gün içinde çok düşünmeden kullandığımız onca plastiğe eninde sonunda ne olur?

Gökçeada'nın gezegenin deniz yaşamı için sahip olduğu kritik önemin farkındayız ve işte bu yüzden çağrısına Plastiksiz Festival ile cevap veriyoruz.

Yapılan araştırmalar Çanakkale ve Gökçeada kıyılarının deniz kaplumbağaları için değerli bir habitat olduğunu gösteriyor. 
Deniz kaplumbağalarının plastiksiz okyanuslarda yüzmesi ve gezegenin geleceği için Gökçeada’nın çağrısını duy!

Image

Gökçeada'nın önemine inanıyor ve okyanusların plastiksiz geleceği için harekete geçiyoruz. Gökçeada Yıldız Koyu'nda mikroplastik ölçümlerine başladık bile!

Image

Okyanuslara sorumsuzca atılan endüstriyel atıklardan birini plastikler oluşturuyor. Bunun yanında ağır metaller ve deniz araçlarından salınan katı ve sıvı atıklar da su kaynaklarının kirlenmesinde büyük rollerden birini üstleniyor. 2021 yılında gerçekleşen Marmara Denizi Deniz Müsülajı Felaketi ile doğa, bize haykırışını duyurmaya çalışmıştı. Ne zaman fark edeceğiz?

Image