Kimsenin kaçamayacağı bir son var ki o da yaşlanmak… Bazılarımız yüzümüzde oluşan ve yaşanmışlığımızın izleri olan kırışıklıklar ile barışık olsa da kimimiz bu durumdan hiç memnun değiliz öyle değil mi? Her geçen gün yaşlanıyoruz kabul edelim. Beklediğimizden erken gelen kırışıklıklar oldukça can sıkıcı olabiliyor ve bu durum en büyük kozmetik kaygımız haline dönüşebiliyor. Yaşlanmayı tamamen durdurmak veya ortadan kaldırmak teknik olarak mümkün değil elbette ancak saati biraz yavaşlatabiliriz. Yaşlanma belirtilerini nasıl önleyeceğimizi anlamak için önce neden ve nasıl oluştuklarını anlamak oldukça önemlidir. Bunu kavramak, yaşlanma belirtileri ile girdiğimiz bu savaşta daha donanımlı olmamıza imkan sağlar.
Yaşlanmak, doğal yaşlanma ve çevresel faktörlerden kaynaklı yaşlanma olarak 2'ye ayrılır;
İçsel yaşlanma olarak da bilinen doğal yaşlanma; Bu yaşlanma doğal bir süreçtir ve bu süreç doğrudan genetik yapımız ile ilgilidir. Süreç kişiden kişiye göre değişir.
20’li yaşlardan sonra her geçen yıl vücudumuzun kolajen üretimi daha da yavaşlar ve geçen her yılda cilt elastikiyetini kaybederek kırılgan bir hale dönüşür. Vücut yaşlandıkça azalan sebum üretimi ve artan nem kaybına bağlı kırışıklıklar belirginleşir. Cildin normalde 28 günde 1 olan kendini yenileme süresi uzar ve cilt kendini yenilemede zorlanmaya başlar. Tüm bu süreçlerin toplamında cildimiz yaşlanmış ve kırışıklık başta olmak üzere yaşlanma belirtileri kendini göstermiş olur. Ancak cildin yaşlanma belirtilerini yansıtmasının en önemli nedeninin doğal yaşlanmadan ziyade çevresel faktörler kaynaklı yaşlanma olduğunu unutmamak gerekir.
Çevresel faktörler kaynaklı yaşlanma nedenleri ise; güneşe fazlasıyla maruz kalmak, sigara içmek, hava kirliliği, yanlış kullanılan kozmetik ürünler ve yanlış yapılan medikal uygulamalar, uyku pozisyonu ve mimik hareketlerimizdir.
Yaşlanma belirtilerini azaltmak ve bu sürecin keyfini çıkarmak için;
Güneş koruyucu kullanmayı, cilt yapımıza uygun kozmetik ürünler kullanarak cildimizin nemli kalmasına yardımcı olmayı, yeterince uyumayı ve su tüketimimize dikkat etmeyi unutmamalıyız.
Hangi vitamin eksikliği yüzde kırışıklığa neden olur?
Kırışıklıklar için c vitamini, e vitamini ve kolajen desteği büyük önem taşır. İlerleyen yaşlarda cilde iyi bakabilmek ve hem doğal hem de çevresel faktörlü yaşlanma etkilerini minimum seviyeye ulaştırmak için bilinçli ilerlemek gerekir. Kırışıklıklar için vitaminler konusunda temkinli ilerlemeniz gerekir. Bir anda hem c vitamini hem asitler hem de kolajen desteğine başlamak farklı reaksiyonlara yol açacaktır. Bunun yerine yavaş yavaş ilerlemelisiniz. Önce c vitaminini cilt bakımı rutininize dahil edebilirsiniz. Ardından kırışıklıklar için e vitamini destekli bir ürünü haftada 2 şeklinde başlayarak rutininize dahil edebilirsiniz. Birçok ürüne aynı anda başlamak cilt dengenizi ve sebum seviyesini doğrudan etkiler.
Kırışıklıklar için C vitamini mi yoksa E vitamini mi daha iyi?
Yukarıda belirttiğimiz gibi her 2 içerikte ciltte olumlu etki gösterir. Fakat bu ürünleri bir anda yoğun şekilde kullanmaya başlamanızı tavsiye etmiyoruz. Örneğin kırışıklık için c vitamini kullanmaya başlıyorsanız Salisilik asit ve glikolik asit gibi AHA/BHA formu ile birlikte kullanmanızı önermiyoruz. Bu içerikleri üst üste kullandığınızda, birbirlerinin etkilerini nötrlüyorlar ve tahrişe yol açabiliyorlar.
Güneş cildinizi yaşlandırıyor mu?
Güneş ciltte kırışıklık ve leke oluşmasına yol açan bir faktördür. Mutlaka yaz kış ve mevsim ayırt etmeden güneş kremi kullanılmalıdır. Bu nedenle güneş cildinizi yaşlandırır mı? sorusunun yanıtı uzun vadede evettir. Yaşlanma karşıtı kremler ve düzenli güneş koruması ile kırışıklık oluşumunu azaltabilirsiniz. Belirli bir yaşın sonrasında vücudunuz kolajen üretimini de azaltacaktır. Azalan kolajen miktarı cildin elastik hissini yitirmesine yol açar. Kırışıklıklar için kolajen desteği alarak ve beslenmenize dikkat ederek sorunlara sağlıklı çözümler üretebilmeniz mümkün!
Bu konuda ürün önerilerine ihtiyaç duyuyorsanız ve kırışıklık önleyici serum ve kremleri incelemek istiyorsanız Çözümler (Kırışıklık ve İnce Çizgiler) kategorisine göz atabilirsiniz.