Yazın Cilt Bakımında Asit Kullanımı: Faydaları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yazın Cilt Bakımında Asit Kullanımı: Faydaları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Kimyasal Asitler (C vitamini, AHA, BHA, Retinol); 

 

 

Retinol

 

Retinol, cilt hücrelerinin yenilenmesini (proliferasyon) hızlandırarak çok sayıda fayda sağladığı klinik çalışmalarla kanıtlanmış olan bir içeriktir. Tabiki faydaları kadar doğru kullanılmadığı takdirde zararlı etkileri vardır. 

Retinolün zararlı etkileri yaz aylarında doğru kullanılmadığı takdirde daha fazla artış göstermekte bu sebeple yaz aylarında kullanılması tavsiye edilmiyor; 

● Retinol, cilt hücrelerinin yenilenme sürecini hızlandırır , ve ciltte hassasiyete sebep olabilir. Yaz aylarında güneşe maruz kalmak, bu hassasiyeti daha da artırabilir ve ciltte tahriş, kızarıklık veya yanma gibi reaksiyonlara yol açabilir.Aynı zamanda yaz aylarında güneşle birlikte kullanıldığında, güneş lekeleri ve hiperpigmentasyon riski artabilir. 

● Retinol, bazı kullanıcılarda ciltte kuruluk, pullanma ve tahrişe neden olabilir. Yaz aylarında zaten ciltte daha fazla nem kaybı yaşanabilir ve bu durum retinol kullanımıyla birlikte ciltte rahatsızlık hissi yaratabilir. 

Yazın kullanmaya devam etmek isterseniz. Güneş koruyucu kremleri gün içerisinde uygun miktar ve tazelemeniz doğrultusunda retinolü gece rutininize dahil ederek kullanabilirsiniz. Bu şekilde cildinizin retinolün faydalarından yararlanırken güneşle ilişkili olumsuz etkilerini en aza indirmiş olursunuz. 

 

AHA (Alfa Hidroksi Asitler)

 

AHA'lar, ciltte ölü derileri ve üst tabakayı nazikçe soyarak cildin yenilenmesini ve ciltteki pigmentasyon düzensizliklerini azaltarak daha eşit bir cilt tonunu hedefler. Ancak yaz aylarında güneş ile birlikte kullanıldığında güneşe karşı hassasiyet artışı nedeniyle güneş lekeleri, hiperpigmentasyon ve tahriş riski artabilir. 

 

BHA (Beta Hidroksi Asitler)

 

 BHA'lar, ciltteki ölü hücreleri ve fazla yağı temizleyerek gözenekleri açar ve ciltte hücre yenilenmesini hızlandırır. Ancak, bu süreç cildin daha hassas hale gelmesine neden olabilir. Yaz aylarında güneş ışığına maruz kalmak, cildin daha da hassaslaşmasına ve güneşe karşı tahrişe neden olabilir.Cildin iyileşme süreci etkilenebilir ve ciltte tahriş riski artabilir. 

Bu nedenlerle, yaz aylarında AHA ve BHA içeren ürünlerin kullanımı sınırlanmalı veya düşük dozlarda kullanımı sağlanmalı. Mutlaka güneş koruyucu kullanımıyla birlikte kullanılmalıdır. Eğer AHA ve BHA'ları rutininize dahil etmek istiyorsanız, tercih edilen zaman gece olmalıdır. Böylece, cildiniz bu asitlerin faydalarından yararlanırken güneşle ilişkili olumsuz etkileri en aza indirirsiniz. Ancak, her durumda, güneş koruyucu kullanımına özen göstermek ve cildinizi güneşin zararlı etkilerinden korumak önemlidir.

 

L-Askorbik Asit (C vitamini)

 

C vitamini, antioksidan özellikleriyle cildi besler, cilt tonunu eşitler ve kollajen üretimini destekler. Aynı zamanda cildin en üst katmanını da hafifçe soyduğu için güneşle buluşunca leke ve hassasiyet riskini artırıyor. Yazın rutinimize C vitamini serumu dahil edilmek istendiğinde; 

● Mutlaka güneş koruyucu kremleri düzenli olarak yenilemeli ve doğru miktarda uygulamalıyız. 

● C vitamini içerikli ürünleri gece rutininize dahil ederek kullanmak güneş hassasiyetini azaltacaktır. 

● C vitamini yapısı gereği hava ve ışıkla temas ettiğinde okside olma riski yüksek bir aktif. Yaz aylarında güneş ışığına daha fazla maruz kalındığı için, C vitamini içeren ürünlerinin oksidasyona uğrama riski artar. Oksidasyon riskini önlemek için koyu renkli amber şişede ve havayla en az temas edecek şekilde depolanması önemlidir. 

Bunların dışında ağır parfüm içeren ve yağ bazlı ürünleri kullanmak cildimize zarar verebilmekte örneğin;bazı parfüm bileşenleri, güneşle temas halinde ciltte leke oluşumuna neden olabilir. Yağ bazlı ürünler ise daha cildimizdeki sebum dengemizi bozar. 

 

Peki yaz aylarında cildimizi ölü derilerden nasıl arındırabiliriz? 

 

Enzim peelingler; Enzim peelingler kimyasal peelingler kadar güçlü olmadıkları için yazın kullanıma uygundur Azelaik asit içerikli peelingler ile cildinizi nazikçe eksfoliye edebilirsiniz. Yaz Aylarında kullanılması önerilen içerikler;

Yaz ayları, güneşin etkisinin arttığı ve cilt üzerindeki stresin artabileceği dönemlerdir. Bu yüzden dermokozmetik ürünlerin seçimi, cilt sağlığı ve korunması açısından büyük önem taşır. 

● Hyaluronik asit; Yaz aylarında sıcak hava, güneş ve deniz suyu gibi etkenler cildin nem seviyelerini düşürebilir. Hyaluronik asit, cildin nem depolarını doldurarak cildin nemli ve canlı kalmasına yardımcı olur. 

● Azelaik Asit; Salisilik asit ve Glikolik asit gibi güçlü etkileri bulunmayan nazik bir asittir. Güneş hassasiyeti konusunda diğer asitlere göre etkileri oldukça azdır. Yazın cildimizdeki ölü derileri uzaklaştırmak için azelaik asit rahatlıkla tercih edilebilir. 

 

Yazın Kullanılmasında bir sakınca bulunmayan içerikler; 

 

● Niacinamide 

● Arbutin 

● Hyaluronik asit 

● Pentavitin 

● Pantenol (b5 vitamini)

 

Sıkça Sorulan Sorular

 

 

  1. AHA BHA yaz aylarında kullanılır mı?

 

Yoğun güneşe maruz kaldığınız dönemlerde ara vermenizi öneririz.

 

  1. AHA BHA cilt rengini açar mı?

 

Cilt tonunu eşitlemeye yardımcı olabilecek içeriklerdir.

 

  1. Yazın hangi cilt ürünleri kullanılmaz?

 

Retinol ve AHA BHA içeren ürünlerin kullanımına dikkat edilmelidir.

 

  1. Retinol hangi mevsim kullanılır?

 

Yaz dönemi dışında gece rutinde kullanabileceğimiz bir içeriktir.Yoğun güneş koruma desteği ile yaz döneminde güneşe maruz kalmadığımız dönemde de uygulanabilir.

 

  1. C vitamini serumu sürüp güneşe çıkılır mı?

 

Gece bakım rutinlerinde kullanılması daha doğru olur gündüz mutlaka güneş koruma desteği yapılmalıdır.

 

  1. Ilk C vitamini mi güneş kremi mi? 

 

Temizlenmiş cildinize öne c vitamini 15 dk sonra güneş koruyucu uygulayabilirsiniz.

 

  1. Hyaluronik asit yazın kullanılır mı?

 

Evet yaz döneminde de cildimize yoğun ne desteği sağlayacaktır.

 

  1. Hyaluronik asit Güneşte leke yapar mı?